Klimaatadaptatie, waar te beginnen

Veel gemeenten zijn aan het zoeken/ moeten beginnen aan het omgaan met klimaatverandering, klimaatadaptatie dus. Een werksessie kan een eerste stap zijn in de bewustwording rond het thema klimaatverandering en meer specifiek klimaatadaptatie. Het eerste deel kan ingaan op de theorie van klimaatverandering en effecten hiervan op het gebied/ de gemeente (met behulp van de klimaateffectatlas inzichtelijk te maken) .Foto’s van de huidige situatie in het gebied geeft een beeld van wat gaat goed, wat moet beter of wat liever helemaal niet. De herkenbaarheid van de foto’s van het eigen kantoor, uit de eigen straat of stad brengt het thema tot leven. Vervolgens kunnen werkgroepjes aan de hand van lopende en nieuwe projecten brainstormen over wat nodig is om dit soort ruimtelijke (her)inrichtingen klimaatbestendig te maken. Mensen kunnen hun ideeën kwijt: alles mag en niets is fout. De energie groeit en de mensen krijgen er zin in. En wat een kansen biedt klimaatadaptatie! Het eerste zaadje voor klimaatadaptief werken is geplant. Nu verder tot bloei laten komen.

 

Hittestress in versteend gebied. De perkbeplanting links onder heeft geen meerwaarde voor verkleinen hittestress

Een klimaatbestendige tuin, van links naar rechts: van beter (infiltratie van regenwater mogelijk, groen voor verkoeling en vermindering van droogte),  naar minder (via grind kan in ieder geval infiltratie van regenwater plaatsvinden) tot  slecht (regenwater stroomt direct van het perceel naar het openbaar terrein).

Hoe was het en hoe is het geworden. Duidelijk mag zijn dat in de oude situatie de kimaatverandering een ander effect heeft dan de nieuwe situatie. En dus ook dat de nieuwe inrichting het oude (natuurlijke) systeem behoorlijk beïnvloed.